Як вчителю з користю використовувати соцмережі на уроках


Реформа школи та освіти загалом, потребує і нових інструментів для досягнення поставлених цілей. Пропоную декілька порад, як вчителю в школі, викладачу у вищому навчальному закладі з користю використовувати соцмережі на уроках та парах.




1. Визначення терміну. «Twitter»
Багато дисциплін передбачають для свого опанування запам’ятовування безлічі визначень, назв об’єктів, предметів, видів і т.п.. Використовуючи Twitter, який дозволяє робити твіти обсягом у до 140 знаків, можна урізноманітнити перевірку таких, для більшості учнів та студентів не цікавих, елементів навчання. І навчити бути лаконічним та точним. Адже вкластись у 140 знаків не легка справа. Але вона позитивно впливає на атмосферу в навчальній групі і дає простір для творчості.

2. Вгадай хто на фото. «Facebook», «Twitter», «Instagram», «Viber» та інші месенджери.
Таке завдання часто зустрічається і в рамках ЗНО, коли потрібно вказати, що за будівля, як вона називається, в якому регіоні знаходиться, або як звати письменника, чи хто намалював ці картини. Розвиток мультимедійних та інтерактивних навичок, зручна форма подачі завдань, їх оперативність, можна використовувати, як ігровий метод. Хто перший дасть відповідь. Але якщо там є граматична помилка, відповідь не зараховується. Ось вже і розвиток спритності, лідерських якостей, та головне, що не здаватиметься нудним процес для учнів та студентів.

3. Змішане навчання. «YouTube»
Час покликати на допомогу найкращих ораторів та спеціалістів з тих сфер, яких ми навчаємо дітей та студентів. Публічні виступи, пояснення тих чи інших аспектів з вуст найпопулярніших особистостей, урізноманітнять ваші заняття та наповнять важливою і актуальною інформацією, над якою, після перегляду, можна буде зосередитись учням вже під вашим контролем та з вашою допомогою.

4. Відео-екскурсії. «YouTube», месенджери.
Використовуючи YouTube на уроці чи парі, за наявності VR-шолому, ціни на які сьогодні стартують від 5 доларів, та смартфону, який вже є у більшості, можна за допомогою завчасно підготованих кліпів з YouTube, за запитом для прикладу: «відео 360 градусів Єгипет піраміди», або «відео 360 градусів Рим Колізей», побачити історичні пам’ятки на власні очі, віртуально перемістившись впритул до них. Месенджери потрібні, наприклад, аби всім учням розіслати потрібний кліп з YouTube і одночасно його увімкнути.

5. Як робити пошукові запити, аби знаходити, те що потрібно. «Google», «Kiddle».
Вміти шукати інформацію в мережі, — одне з найважливіших вмінь, яке сьогодні повинна опанувати будь яка людина. Кожен учень чи студент більшість інформації шукає в Інтернеті, вчитель до речі, теж. Тому, чому б одразу не продемонструвати, як це робити ефективно, яким джерелам можна довіряти, як правильно використовувати інформацію, як трансформувати її в потрібний вам формат. http://www.kiddle.co/ пошукова система для дітей, дозволить це робити навіть з малюками.

6. Відео-реферат, доповідь, есе, інтерв’ю, відгук. «YouTube».
Підготувати відео-реферат, доповідь, есе, інтерв’ю, відгук на таку знайому всім тему, «Як я провів літо», або «Який твір ви прочитали в рамках програми з літератури», або інтерв’ю з батьками чи родичами до дня професій, відео-есе після перегляду чергового фільму, або мультфільму на вихідних з батьками, або під час канікул. Це забезпечить навики ораторського мистецтва, лідерські якості, критичне мислення, комунікативні та творчі навички та зможе урізноманітнити навчальний процес.

Юрій КОНОВАЛЕНКО



Коментарі

  1. Дійсно корисна інформація, також є українські соцмережі з месенджерами для комунікаціїтут більш детально.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Тьютори, Едвайсери, Коучі, Фасилітатори, Ментори, Наставники розбираємось хто це

Як отримати залік або допуск до іспиту, якщо ви ні разу не відвідували пари та не здавали жодних робіт

Завдання які можна використовувати для роботи зі студентами педагогічних спеціальностей.